SCOALA SI SCHIMBAREA DE PARADIGMA (I) Cultura generala a murit, traisca suma competentelor!

Cute baby-operator with laptop on the white bed

“Nu contează ce eşti, ci ce vei deveni, prin ceea ce ştii.” – Constantin Noica

Am două vesti: una bună şi una rea. Încep cu cea rea, care în fapt nu mai e de mult o veste: educaţia la romani agonizează paradoxal intre inflaţia de diplome academice și analfabetismul cu diploma de bacalaureat (şi astea, în scădere accelerată). Vestea bună e că nu se întâmplă numai la noi. Omenirea e în pragul unui impas din care nu poate ieşi decât reinventandu-şi conceptul de educaţie.

Ca bonus, mai am o veste bună: s-a inventat educația alternativă, formula prin care se iese din paradigma instrucţiei, marşându-se pe formare. Societatea cere profesioniști capabili să se adapteze din mers la schimbare. Tot ce am învăţat ieri, poate că mâine nu mai are valoare. Util este nu individul care ştie, ci acela capabil să înveţe repede şi să inoveze. Aşa s-a născut nevoia de educaţie continuă, pe tot parcursul vieţii, ca parte a unui sistem mai amplu, numit educaţia alternativă, al cărei scop este crearea de competențe profesionale, clar definite, în ”felii” foarte înguste. Pilonul principal al sistemului este orientarea către elev (discipol universal, indiferent de vârstă) şi stimularea creativităţii lui, odată cu diminuarea cunoştinţelor generale.

Vor ofta nostalgicii splendidelor şi fertilelor sisteme de învăţământ ale marilor culturi occidentale din Europa, argumentând cu uriaşele biblioteci ale unei civilizaţii bazate pe cunoaşterea administrată progresiv și după tipare fixe. Şi nu poţi să nu le dai dreptate, în spaima lor că noile generaţii încep să semene cu nişte mutanţi, accesorii ale tehnologiei, depletizați de valorile centrale ale umanităţii. Valori care, până foarte recent, erau absorbite încă din primii ani de şcoală, odată cu lecturile esenţiale şi mai ales prin modelele oferite de profesorii cu vocaţie de apostoli. Nu putem construi mai departe, ştergând cu buretele tabla mileniilor de cultură, trebuie să ţinem cont de tot ce a adunat istoria lumii şi să” menţinem lucrurile ziditoare”, cum spune Andrei Pleșu.

Si totutsi… cultura generală a murit, trăiscă suma competențelor! Ba chiar și vorba românească din bătrâni, aceea care spune că, fără o meserie (în limbaj actual, numită competență),”nu faci doi bani”, pare să anunţe profetic devalorizarea ideii de cultură generală și înlocuirea ei cu orientarea către câștig, către eficiența funcțională imediată. Acerba competiţie economică este cea care a încurajat conceptul de cultură managerială, i-a extins proiecția în afara zonei de decizie din companii (directori şi experţi), până într-acolo încât a ajuns materie predată la liceu.

Prefixul secolulului

Ați remarcat care este cel mai răspândit şi poate cel mai sugestiv prefix în zilele noastre? Vă spun eu: multi. Locurile de muncă necesită multitasking. Comunitățile noastre sunt multiculturale. Divertismentul ni se servește în pachete multimedia. În timp ce cândva cunoașterea aprofundată a unei felii înguste garanta succesul, astăzi premiați sunt cei care pot funcționa cu aplomb egal în diferite domenii, prin prestații „transfrontaliere.” Asta, pe lângă intrarea în pachetul de bază a competențelor digitale și lingvistice – de la două limbi vorbite în sus, dintre care engleza este obligatorie. A apărut o nouă specie de oameni globalizați, cu expertize multiple, care vorbesc în multe limbi şi preocupaţi de experienţe cât mai multe, mai variate şi din culturi cât mai exotice. Sunt trăitorii de multi-vieti, pentru că este mai interesant şi iată că se dovedeşte şi mult mai profitabil.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s